×

Hoe maak ik verbinding via SSH?

Back

Alle VPS'en bij Cateno hebben standaard SSH toegang. SSH is een console op de server waar je zaken kan instellen zoals crontabs, of commands kan uitvoeren voor je applicatie te onderhouden, bijvoorbeeld om de bukkit versie bij MineCraft te updaten naar 1.5.x. Maar hoe maak je nu juist verbinding via SSH? Op Windows Windows komt standaard niet met een applicatie voor SSH. We moeten dus een installeren.

De beste (meest gekende) applicatie onder WINDOWS hiervoor is PuTTY. Je kan deze hier downloaden (putty.exe).

Sla deze ergens op waar je het makkelijk terugvind, zoals op je "Bureaublad" of in je "Mijn Documenten". Start putty vervolgens op. Je krijgt een scherm waar je de gegevens van de server waarnaar je wil verbinden kan opgeven.

Hier gaan we alle gegevens die we kunnen invullen invullen. Als "Host Name" geef je de server op waarop je account staat. Bijvoorbeeld het ipadres van je VPS 176.124.255.10. Ik kies ervoor om dit op te slaan zodat ik deze info niet moet blijven ingeven.

Als dit de eerste keer is dat we verbinden naar die server krijgen we een "Security Alert" van PuTTy. SSH wordt beveiligd met een sleutel om zeker te zijn dat de server waarnaar je verbind wel de juiste server is. Als dit niet zo is geeft die een waarschuwing, en de eerste keer moet je de sleutel goedkeuren. Je klikt hier gewoon op Yes

Vervolgens moet je je login credentials ingeven. Dit zijn de login & het paswoord van je account. Let op: Je paswoord wordt niet getoond terwijl je het ingeeft!

En hiermee zijn we ingelogd op de server en kunnen we alle taken uitvoeren.

Op Mac OS X

Mac OS X heeft standaard wel een applicatie voor SSH aan boord. Je kan hier aan via de Terminal applicatie

Als je Terminal opstart krijg je een console op je eigen Mac waar je commando's kan invoeren.

Om te SSH'en naar je account moet je het volgende commando gebruiken:

ssh mc@176.124.255.10

Als het de eerste keer is dat je inlogt op de server zal je een vraag krijgen om de RSA Key van de server te confirmeren. SSH wordt beveiligd met een sleutel om zeker te zijn dat de server waarnaar je verbind wel de juiste server is. Als dit niet zo is geeft die een waarschuwing, en de eerste keer moet je de sleutel goedkeuren. In dit geval typen we gewoon yes en enter.

Vervolgens moeten we ons paswoord intypen. Let op: dit zal de tekens die je intypt niet weergeven. Als alles goed is zal je nu een console hebben waar je alle taken kan uitvoeren.

Powered by HostBill